Czy ptaki jedzą podczas lotu?

Gołąb grzywacz jest średniej wielkości gatunkiem ptaka, który jest aktualnie chyba najpowszechniejszym gatunkiem mieszkającym na obszarze Polski. Jest on mylony niejednokrotnie w gołębiem miejskim, jednak większych rozmiarów ogon, bardzie wydatna pierś i mniejsza głowa to te zasadnicze cechy, które pozwalają na rozróżnienie tych gatunków. Jest to ptak wędrowny, który stanowi przedstawiciela szerokiej rodziny gołębiowatych.

Z wszystkich gołębi żyjących dziś na obszarze naszego kraju, to dokładnie gołąb grzywacz może pochwalić się największymi rozmiarami. Mimo, że naturalnym miejscem występowania tego ptaka są prześwietlone lasy liściaste oraz mieszane, aktualnie znacznie częściej spotkać można go także w krajobrazie rolniczym albo też najzwyczajniej w świecie w mieście.

Ptaki pokarm

Upierzenie gołębia grzywacza jest ciemno-popielate z niebieską poświatą i metalicznie zielonymi elementami na szyi. Szyję gołębia grzywacza przedzielają w dodatku dwie charakterystyczne białe plamy, od których to osobnik ten zdobył taką, a nie inną nazwę. Białe są również brzegi ciemnostalowych skrzydeł. Inaczej jest w przypadku gardła oraz piersi gołębia grzywacza, które ozdobione są charakterystycznym jasnordzawym nalotem.

Kolejną cechą gołębia grzywacza jest jasnożółte oko, którego źrenica nie jest symetryczna. Nie da się nie powiedzieć również o szarym od spodzie ogona, którego wierzch przechodzi w ciemniejszy kolor, a koniec jest wyraźnie czarny.  U gołębia grzywacza mamy do czynienia z tak zwanym dymorfizmem płciowym, bowiem samca i samicę różni odmienna morfologia. Upierzenie samicy ma mniej intensywne ubarwienie oraz słabszą poświatę , która pokrywa szyję i pierś. W dodatku warto powiedzieć, że młode gatunki gołębia grzywacza nie posiadają  na szyi , typowych dla dorosłych, białych plam, a także metalicznie zielonej poświaty na skrzydłach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *